Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 6 април 2020 г.

FIRE по време на криза

Глобалната катастрофа, свързана с коронавируса, повдигна множество въпроси относно състоятелността на FIRE концепцията. Случайно търсене в Google по ключовите думи по темата вади актуални публикации в реномирани медии, според които FIRE движението е пред изчезване.

"Съобщенията за моята смърт са силно преувеличени", би казал отново Марк Твен относно прибързаните траурни маршове, които звучат във въпросните статии. В името на плурализма, ето няколко линка:


Всички публуикации, вещаещи край на FIRE движението сега, а и по принцип, винаги подценяват финансовата независимост и надценяват "лежането по гръб", както мнозина разбират ранното пенсиониране.

Ранното пенсиониране не означава лежане по гръб или целогодишно околосветско пътешествие. Това е едно много много широко застъпено схващане, но също така и доста грешно.


Фиг. 1. източник: CNBC


Финансовата независимост (FI) означава да възвърнеш свободата си да решаваш дали, какво и по колко да работиш, а ранното пенсиониране (RE) означава да пристъпиш към употребата на тази свобода.

В този контекст икономическите кризи са критични за концепцията. Възможно е турболенциите да отложат дата, в която може да се постигне финансова независимост.


Постигането на една цел винаги минава през предизвикателства, успехи и неуспехи. Една крачка назад сега може да означава скок в бъдещето.

Затова и кризата всъщност може да ускори постигането на заветната цел, а именно - финансовата независимост. Оформянето на "снежната топка" от инвестиции, които да носят пасивен доход занапред, става именно, когато икономиката "замръзне".

Как обаче да ускорим крачка към постигането на финансова независимост?

FIRE концепцията предвижда агресивно спестяване и оформяне на жизнен стандарт стабилно под разполагаемия месечен доход. В дни на принудителна карантина много от разходите, които иначе са част от ежедневието, сега са ненужни, а понякога и невъзможни. Разбира се, ключово е и запазването на трудовия доход, което в кризисна ситуация като сегашната може да бъде и голямо предизвикателство.

Какво би следвало да се случва със семейния/личния бюджет в момента:

Орязани разходи:

  • Транспорт (потенциално) - работа от вкъщи оставя колата на паркинга, няма и разходи за билети за градския транспорт. Ефект няма само за притежателите на годишни или месечни карти;
  • Прехрана на работното място (потенциално) - ако досегашните навици не са включвали консумацията на домашна храна по време на работния ден, сега ситуацията е съвсем различна;
  • Развлечения - ресторантите, кината и игралните зали просто не работят, няма как човек да харчи за разтуха на публично място;
  • Спонтанни покупки - по-рядкото посещение в магазините предпазва от спонтанни покупки от дребни сладки до ненужни вещи на промоция. 

Завишени разходи:

  • Режийни - работата от вкъщи означава по-голямо потребление на ток, вода и т.н.
  • Храна и консумативи - презапасяването и заличаването на възможността да се яде в ресторанти водят до по-високи разходи в това перо. 

Този груб поглед показва, че кризата всъщност помага на тези, които се стремят към финансова независимост, но не са я постигнали още и не черпят от инвестиционния си пул точно в момента. Стремежът към FIRE и финансовата самодисциплина е много по-вероятно да донесе ползи, отколкото разочарования, но разбира се тази оценка е въпрос на стил на живот и личностно възприятие. Коронавирусът обаче няма да убие FIRE движението, това е 95% сигурно. Останалите 5% остават за стандартно отклонение и статистическа грешка.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *