Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 2 декември 2019 г.

Десетте нива на финансовата независимост



Идеите за нивата на финансовата независимост не са нови, нито революционни. Подобни сюжети разглеждат множество сайтове, YouTube канали, книги и финансови коучове. Приемете тази публикация като съкратен превод и адаптация на видеото, което можете да откриете по-надолу.

И така, кои са десетте нива на финансовата независимост?

  • Ниво 0 - финансови проблеми (зависимост);
  • Ниво 1 - ликвидност (финансови проблеми, срещу които се води борба);
  • Ниво 2 - финансова стабилност;
  • Ниво 3 - кредитна свобода;
  • Ниво 4 - поемане по пътя към финансова независимост;
  • Ниво 5 - стабилност;
  • Ниво 6 - финансова гъвкавост;
  • Ниво 7 - финансова независимост (липса на каквито и да било затруднения);
  • Ниво 8 - финансова свобода;
  • Ниво 9 - излишък и охолство 

Нулевото ниво представлява момент, в който дълговете надвишават трайно доходите и липсва перспектива за излизане от ситуацията. В такъв случай някой друг плаща за разходите, а  дълговете се пренасят върху близки и роднини. Всички започват от това ниво като деца.

Следващата фаза покрива онзи момент, в който доходите и разходите плюс дълговете са в равновесие. Макар и крехък, този баланс позволява живот, който да не изисква финансова оптимизация. Всъщност много хора с добри доходи бих попаднали в тази категория, ако разходите им са равни на приходите им.

Финансовата стабилност, ниво 2, представлява моментът, в който е изграден някакъв поне минимален авариен фонд (т.нар. "бели пари за черни дни").

На трето ниво вече може да се говори за кредитна свобода. Тя се постига, когато всички бъдещи задължения по отминало потребление са ликвидирани.

Следващата фаза е насочването към финансова независимост. Такова може да бъде усвояването на свободна професия, започването на бизнес, работа на фрийланс и други занимания, които не предвиждат конкретен работодател и трудов договор. За целта са нужни натрупването на солидни средства и авариен фонд.

На ниво 5 - стабилност, натрупаните средства и инвестициите вече носят такава доходност, че оцеляването да не бъде под въпрос. Това е първата фаза, в която човек наистина има спокойствието, че ако бъде уволнен/съкратен или загуби поръчки/клиенти, няма да се върне на някое от първите три нива.

Финансовата гъвкавост е много подобна на предишното ниво, само че тук вече се отчитат и потенциални турболенции, които могат да срещнат инвестициите - променлива доходност. загуба на стойност и т.н. В този случай пасивните доходи са такива, че дори и в лоши за пазарите времена, те да носят паричен поток, който да покрива необходимия екзистенц минимум.

Ниво 7 вече предтавлява финансова независимост. Тя се постига със спестени и инвестирани около 25 пъти годишните разходи. В тази точка човек може да се "пенсионира" и вече да прави каквото пожелае с живота си. Не случайно обаче има още две нива, защото постигането на финансова независимост и ранното пренсиониране (FIRE) не означават задължително "край на играта".

Следващото ниво е финансовата свобода. Тогава пасивните доходи (плюс евентуални възнаграждения за каквата и да било дейност) надвишават годишните разходи, което позволява процесът по трупане на богатство да продължи.

Последното, девето ниво, което всъщност е десето заради "започването от нулата", е финансовият излишък. В тази фаза загубата на богатство изисква сериозни усилия или голяма глупост. Няма дефиниция за това кога е настъпило охолството, но нека приемем, че това е мигът, в който е постигната три пъти финансовата независимост (тоест акумулирани са средства за 75 години напред).

Това бяха десетте нива на финансовата независимост, представени на английски и чрез графики във видеото по-долу.


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *