Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 27 април 2020 г.

Девети месец инвестиция в Минтос (обновена 31.05.2020)

Деветият месец на инвестицията в Минтос съвпадна с турболентните времена по цялото Земно кълбо, с което заслужи и малко повече внимание от обичайното. Напоследък отчитах и коментирах функционирането на P2P инвестицията в обзора на цялостното портфолио, но сега има по-голяма динамика в индустрията.

Заб. (31.05.2020): Коментар под статията, който по неизвестни причини беше попаднал в списък за модериране, ме насочи към осъзнаване на сериозна грешка, която съм допуснал както при поднасянето на информацията, така и при оценката на ситуацията. Запазвам текста в оригинален вид, а поправките нанасям в курсив.


€0.85
На 31 март водещата платформа за P2P кредитиране обяви въвеждането на такса от 0.85 евро такса на сделка за продавачите на вторичен пазар. Основната причина, която изтъкват от компанията, е осигуряването на средства за функционирането ѝ, след като търговията с кредити на първичен пазар изпадна в колапсзаедно с избухването на корона вирус пандемията. Както е известно, основният приход на Минтос идва от процента комисиона, дължим от оригинаторите на заеми. Това перо от приходите на практика изчезна, което наложи и въвеждането на мярката.

От една страна тази аргументацията е солидна, но от друга не съвпада с обявения от изпълнителния директор Мартинс Султе "финансов комфорт", който възглавницата от 1,6 млн. евро кеш осигурява на платформата.

Същевременно формулировката е удобен начин да се възпрепятства паническото излизане на инвеститори, което също се наблюдаваше в последните 30-40 дни. Чуват се отделни гласове, че мярката не би спряла никой паникьосан, тъй като сумата представлява 8.5% от стандартен 10-евров дял от кредит, а на вторичен пазар се предлагат кредити и с по-голяма отстъпка. Това не е правилно съждение, защото на вторичен пазар няма долен праг на сделките. Ако купувач вземе 0.01 евро от кредита на продавача, то продавачът става нетен длъжник на Минтос с 0.84 евро. Така теоретично всеки, който предлага кредитния си портфейл на вторичен пазар без премия от поне +8.5% може не само да не върне нищо от вложенията си, ами и да се окаже, че дължи пари.

аблюдението показва, че мярката има ефект и от близо 3 млн. кредита, предлагани в началото на април на вторичен пазар, към датата на писането на този пост офертите са около 1.1 млн.

От гледна точка на Минтос овладяването на хаотичните панически тегления е критичен приоритет.


0.85%
Това е верният размер на таксата, която Минтос начислява при продажби на вторичен пазар, считано от 31 март 2020. Коректните сметки показват, че продажбата на "непокътната" минимална главница, закупена от първичен пазар (т.е. кредит за 10 евро), ще бъде таксувана с 0.0085 евро или 8.5 евроцента.

Въпреки че действително паническите продажби на вторичен пазар секнаха през месец май, то таксата определено не е била възпиращия фактор и горните разсъждения не са били акуратни.

Написването на поста, както и усилието на анонимния читател да остави коментар, все пак имат полза. Благодаря на коментатора за забележката и се радвам, че общността е активна и будна.


Време
Въпросът е колко време системата ще издържи на коронавирусната криза. По мои впечатления в момента главници по кредити са изплащат предимно на датата, когато се активира гаранцията за обратно изкупуване. Това не съвпада с очакванията на инвеститорите, въпреки че е логично с оглед на глобалната катастрофа.

За P2P индустрията е важно да спечели време, докато трае глобалния локдаун и докато оригинаторите не влязат в режим "новото нормално". Икономическият "отскок" след падането на карантината вероятно вещае добри времена и за небанковото кредитиране, но дотогава трябва да се оцелява.

В режим на оцеляване са не само платформите, но и оригинаторите. В средата на април разговарях с познат, който работи в Easy Credit (оригинатор в Iuvo). По думите му за разлика от преди, сега компанията е фокусирана върху събирането на кеш, вместо рефинансирането, както и върху заздравяването на портфейла чрез приоритетната ликвидация на рискови вземания. Вероятно това е политиката на всички небанкови кредитори в момента.

От време се нуждаят и ликвидаторите на всички "изгърмели" оригинатори. В Минтос такъв през април беше само Акулаку (Akulaku), но в края март бе отнет лиценза на Варкс (Varks), който беше най-големият клиент с най-голям портфейл реализирани кредити сред P2P инвеститорите (виж постинга Кризата в Минтос).

По думите на моя познат все още не се наблюдава значителен ръст на hard collection (принудително събиране) на българския пазар на бързи кредити.



Други платформи
За съжаление цялата P2P индустрия е разтърсена от коронавируса. Платформи започнаха да чезнат, което от гледна точка на изчистването на пазара от измамници е добре, но от гледна точка на завлечените инвестирои е зле. Чуват се отчаяни гласове на хора, губещи спестяванията си къде ли не. Очевидно и водещите платформи са в много трудна ситуация и малко от тях ще оцелеят. В тази статия няма да разглеждам подробно коя пирамида се е сринала и кой оригинатор е погинал. Моля се и се надявам читавите платформи, сред които е и Iuvo, да оцелеят, а инвеститорите да възстановят голяма част от вложенията си. Със сигунорст обаче "лечението" на коронавируса, с които е заразен P2P пазара, ще отнеме време и нерви.



Личен риск мениджмънт
С наличната информация, която имам за статуквото, в средата на април реших да преустановя временно агресивното изкупуване на вторичен пазар, където реализирах много прилична доходност за кратко време.

Освен това виждам отлични краткосрочни възможности на капиталовите пазари в САЩ и България, които се нуждаят от финансиране. FIRE стремежът минава през два основни постулата, валидни всъщност за всякакво инвестиране:

  1. Да не се губят пари

    и

  2. Да се максимизира възвръщаемостта на капитала колкото се може повече

Първият постулат като цяло е по-важен.

В този контекст спрях аутоинвест стратегията и започнах да чакам клиъринга на кредитите, повечето от които са тип "бързи". Както споменах по-горе, кеш балансът през периода беше захранван основно от активирани бай-бек гаранции. Направих и две тегления, които намалиха размера на портфейла с около 20%. Тези тегления "надуха" показателите ROI (Възвръщаемост на инвестицията) и IRR (Вътрешната норма на възвръщаемост) съответно до 10.40% и 12.87%. С оглед на перспективите, очаквам ROI в края на първата пълна година в Минтос да бъде фиксиран на около 13% - презадоволителен резултат, отговарящ и на очакванията ми (фиг. 1).



Фиг. 1 Резултати след 9 месеца инвестиции в Минтос


Планът е да пусна отново аутоинвест траулера*, когато доходността ми надвиши сбора на висящите плащания (pending payments - събрани дългове, средствата от които не са преведени към инвеститорите в Минтос) и средства под риск (Funds at risk - кредити от проблемни оригинатори). Засега разликата е -2.20%, което означава, че или трябва да намаля експозицията си още, или веригата на разплащания в платформата да заработи на по-високи обороти.

*Аутоинвест траулерът 
Траулер представлява риболовен кораб, който събира риба чрез мрежа (траул). Така съм кръстил единствената аутоинвест стратегия, която изполвам в момента. Нейните настройки и ключови фактори са следните:


  • Кредити в евро с оставащ срок до падеж до 1 месец;
     

  • Дискаунт от -7,5% надолу (внимавайте с настройките, минималният дискаунт се вписва в дясното поле, фиг. 6);

  • Оригинатори с Минтос рейтинг до C+ включително. Оставени са "Short term", "Personal" и "Car loans" включително. Елиминирани са Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Косово, Намибия, Северна Македония и Турция - все юрисдикции с много лоши условия за правене на какъвто и да е бизнес. Оставени са само кредити с гаранция за обратно изкупуване;

  • Ръчно са премахнати някои по-ненадеждни оригинатори (пак по моя преценка) или кредитори в други спорни юрисдикции (например Казахстан). Тук е важно да се отбележи, че например Sun Finance операциите в Казахстан и Виетнам (не-добри юрисдикции) са третирани с по-голяма степен на доверие заради груповата гаранция. Последната обаче може и да не бъде удовлетворена, ако групата изпадне в неликвидност.

  • Активирани са настроиките за реинвестиране и включване на кредити, в които вече имам дял, но е изключена опцията за диверсифициране. Няма как да събирам големи отстъпки и да имам по равно кредити от всички маркирани оригинатори. За дивресификацията се грижи Контролния модел, който ако покаже твърде голяма експозиция към даден оригинатор, последният просто ще бъде деактивиран в аутоинвест стратегията.

Спирането на Аутоинвест траулера става не чрез опцията "stop", а чрез завишаване на минималния праг за активация, тоест кеш драг в самия акаунт.

По-надолу са скрийншотите на стратегията. Оригинаторите се застъпват, за да няма съмнение за пропуски.


Уточнение (добавено на 30.04.20): Стратегията, описана по-горе, даде добри резултати през март и до средата на април. Миксът от мерки на самия Минтос, динамиката на пазара, както и ефективното излизане на част от инвеститорите промениха картината на вторичния пазар и оферти с големи намаления и високи лихви почти не се намират вече. Следователно и стратегията не е ефективна при тези параметри.

Имайте предвид, че инвестицията P2P не е пасивна инвестиция. Кредитният портфейл изисква наблюдение и усилия за максимизиране на възвръщаемостта.

Очевидно през май стратегията ще претърпи изменения (по-ниски очаквани нива на отстъпка), като е възможно и пълното ѝ спиране и връщане към ръчно управление на портфейла. 

-----

Важно! Настоящата публикация не е съвет за инвестиране в P2P кредити. Моментът е много лош за стартирането на този тип инвестиция и може да създаде погрешни впечатления за възможност, която в "мирно време" носи отлична доходност при разумни нива на риск.














Share:

2 коментара:

  1. таксата е 0,85%, пример:

    - secondary market transaction 0.4653
    - discount/premium for secondary market transaction 0.0046 / +1.00% е листнат за продаване/
    - secondary market fee -0.003995

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно правилна забележка, благодаря. Ще обновя текста.

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *