Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 25 март 2020 г.

Кризата в Минтос

Публикуваният само преди десет дена пост "Минтос новини и динамика на P2P" вече е почти напълно неактуален.

Първото значимо събитие в този времеви прозорец беше уебинарът на изпълнителният директор на платформата Мартинс Султе в петък, 20 март (пълен запис в YouTube). Изгледах изявлението на Султе на живо и още тогава неговите думи ми вдъхнаха доверие.

Преди уикенда смятах, че ефектът върху Минтос от коронавирус кризата ще бъде лесно преодолян. Самият Султе заяви, че в банковата сметка на платформата има 3,6 млн. евро, която сума може да продължи да подържа операциите 15-18 месеца. Винаги съм смятал, че основният риск на краудлендинга e съответната платформата да не допуска вложителите до акаунтите им, тоест сайтът просто да изчезне. Точно това се случи с Envestio и Kuetzal (и за тях имаше постинг през януари).

Рискът в отделните оригинатори или групи намирам за далеч по-малък. Чрез Минтос събрах вложенията си от Монего (над 15 кредита в Косово), Метрокредит (около 30 кредита в Русия, повечето взети от вторичен пазар с отстъпка), сега имам малък дял в портфейла на Пийчи в Англия. Чрез моя Минтос модел (който на практика е ръчна стратегия) винаги съм балансирал според вкуса ми вътрешната диверсификация и към момента на писането на този текст имам кредити от 31 оригинатора, като този с най-висок дял заема около 15% от портфейла. Всички останали са под 10%, а 23 оригинатора имат дялове по под 5% от портфолиото. "Стърчащият" оригинатор е групата на Финко, тоест дори и там отделните субекти не заемат повече от 5% от всички кредити.


Голямата лоша новина
Голямата новина от 25 март е отнемането на лиценза на Варкс в Армения. Варкс е (или беше) най-добре функциониращият оригинатор в групата на Финко. Вътрешният рейтинг на Варкс в Минтос е B+ (най-високият в групата). 48.3 млн. евро е размерът на кредитното портфолио в Армения на Финко, общият оборот също е най-голям - близо 290 млн. евро (виж фиг. 1).



Фиг. 1 Оригинатори в групата на Финко.
Източник: Модул Оригинатори в сайта на Минтос 


Фиг. 2 Статистика за Варкс.
Източник: Модул Статистика


Дългата история накратко - Варкс е too big to fail (твърде голям, за да се провали). На практика това е най-големият оригинатор в целия P2P пазар в сегмента с бързите кредити. 31,240,915 евро са парите, които се чакат от инвеститорите от Варкс към момента, всичките с бай-бек гаранция (виж фиг 2. по-горе).

Последният одитиран отчет, качен в сайта на Минтос, показва 3,5 млн. евро печалба за 2018 г. Официалното съобщение от днес е лаконично, все още не се казва защо регулаторът в Армения отнема лиценза на оригинатора. Със сигурност платформата скоро ще обяви, че се активира груповата гаранция на Финко. Отнемането на лиценза не означава, че крайните кредитополучатели са освободени от задълженията си и техните плащания би трябвало да бъдат засрещнати с купените от инвеститорите кредити в обозримото бъдеще.


След лошата идва една неутрална новина
Неутралната новина е, че Минтос на практика замрази дневния сетълмент на кредитите, за да възпрепятства паническото теглене от инвеститорите. В момента се изплащат много малко кредити, най-вече от сегмента на просрочие от 30 до 60 дни. В същото време расте размерът на "необслужваните" кредити (така ги виждат инвеститорите в Минтос, но това не означава, че оригинаторите не ги събират от длъжниците).

Расте и размерът на "висящите" плащания.

Моето мнение е, че за паника е късно. Така или иначе средният кешдраг (акумулиране на средства в сметката) е около 1% дневно от цялото портфолио, тоест ще ми трябват около 100 дни с този темп, за да се уредят всички кредити (с малки изключения).

Освен това разбирам напълно увеличения брой просрочени кредити. В обзора на протфейла за Януари имах 24.96% процента не-текущи заеми, което не ме безпокоеше ни най-малко. Все пак да не забравяме, че бързи кредити ползват хора с лошо ЦКР и в силно затруднено финансово положение дори и в добри времена. Броят на тези хора за съжаление ще се увеличи, което обаче пък е бизнес за небанковото кредитиране.

Затова смятам, че много лошата новина за Варкс може да свърши само по два начина:

  • провал на Минтос, масирани тегления и оттам разпад на цялата P2P индустрия поне до отшумяването на корона-кризата

    или
  • временно изкуствено възпрепятстване на тегленията до момента, в който Варкс и Финко започнат да уреждат задълженията си към инвеститорите. 

Теория на игрите
В ситуацията място намира и теорията на игрите. Без да бъде препоръка, аз смятам, че колективното вярно решение е да не се тегли панически и да се подпомогне функционирането на платформата.

Фиг. 3 Изходи от "затворническата дилема" в контекста на Минтос

Ако всички посегнат в един и същи момент да теглят, Минтос със сигурност изчезва преди да е изтеглено всичко. Ако от два субекта единият тегли, а другият не, платформата може и да оцелее достатъчно дълго, за да успее първият да напусне кораба на време, но дали вторият няма да се "усети" и да потопи всички след преосмисляне на своята стратегия и промяна на курса също към теглене? И накрая, ако пазарните субекти колективно преценят, че най-полезният ход е да не пипат нищо, това ще даде време на най-голямата P2P платформа да преодолее предизвикателствата.

Аз лично оставам с позитивни очаквания за краудлендинг индустрията, но трусове ще има още много. Светът няма да свърши и този път, сигурен съм.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *