Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 24 януари 2020 г.

P2P трусове - какво се случва в сектора

Няколко негативни събития белязаха януари в сектора на P2P инвестициите и краудлендинга. Естонската платформа Envestio (Енвестио) изчезна внезапно от пазара, като повлече след себе си около 15 милиона евро набрани средства на около 15 хиляди души.


Снимка: explorep2p.com


Error 404 – Web Site not found

Това е най-големият риск при P2P инвестирането, а не дефоутът по един кредит или ликвидацията на един оригинатор. Изглежда голяма част от участниците на този пазар не разбират този факт и свръх диверсифицират в неустойчиви (и дори абсурдни) платформи. Енвестио например краудфъндваше проекти от крипто-мини и консервни фабрики и дори седалището ѝ – Естония (и Европейския съюз) не се оказа гарант за инвеститорите.
Всъщност, сривът на гореспоменатата платформа бе следствие на проблемите на Kuetzal. Блокиране на банкова сметка на P2P посредникът доведе до забавяне на тегленията, което пък от своя страна доведе до масов банк рън – заявки за ликвидиране на инвестиции и прибиране на средства от страна на инвеститорите. Проблемите с Kuetzal са още от края на 2019, когато изпълнителният директор Максимс Реутовс не успя да обясни на публиката на какво се дължи запорирането на сметките, защо офисът в Рига, Латвия, е затворен и кой всъщност притежава бизнеса.

Ефектът на доминото

достигна и до други невдъхващи доверие платформи като Monthera и Wisefunds, които предлагат изключтелно високи лихви върху предлаганите кредити/проекти.
Важно е да се отбележи, че по-малките платформи трудно могат да издържат на масирани тегления. Паниката покрай внезапното затваряне на Monego и Iute в Косово и Албания, а преди това и около проблемите с Метрокредит в Русия не дестабилизираха сериозно Минтос. Всичко казано дотук налива вода в мелницата на виждането, че диверсификацията в твърде много платформи е контрапродуктивна. Когато човек погледне към възвръщаемостта на дадена инвестиция и имайки базовите математически познания за това как работят процентите, разбира, че загубите се компенсират много трудно. Загуба от 10% от стойността на даден актив изисква 11% ръст, за да се върне той на първоначалната си стойност. С нарастването на загубата нараства и необходимият компенсаторен ръст. За загуба от 25% е нужна 33% възвръщаемост, за да се достигне до първоначалната инвестиция.

Обратно на P2P тематика

Диверсификацията между кредитите вътре в една (или две) работещи платформи е предостатъчна за да не бъдат „поставяни всички яйца в една кошница“. Загубата на един малък кредит е много по- поносима от изчезването на цяла една инестиция. Обратното, дори една от осем платформи да заличи сайта си от облака на Microsoft Azure (каквото се случи с Envestio), инстантната загуба би възлязла на над 12,5%, ако вземем презумпцията, че в различните платформи са инвестирани равни дялове от цялостния портфейл.

Въпреки че не са за подценяване, локалните трусове, затруднените оригинатори и проекти и дори по-мащабните банк рънове не са най-големите заплахи пред P2P портфолиото. Най-сериозните два риска са сигурността на личния акаунт и надеждността на платформата.
В духа на напрегната ситуация в индустрията, от Минтос публикуваха блогпост с десет съвета при избор на P2P посредник. Цялата статия може да се прочете ТУК, а аз ще обобщя десетте точки:

  1. Размер на платформата
  2. Проверка на реципиентите на кредитите
  3. Прозрачност
  4. Добра и проследима история
  5. Клиентско обслужване
  6. Гаранции за сигурност (обратно изкупуване, buyback guarantees)
  7. Достъпност
  8. Възможности за диверсификация
  9. Без скрити такси
  10. Проверка на инвеститорите


В статията за контролния модел на инвестиция в Минтос разкривам моята концепция и това, което правя, за да максимизирам резултатите си в една платформа, постигайки същевременно диверсификация при относителна автоматизация на ръчното управление. Интересни и полезни ревюта на български на повечето P2P платформи предоставя сайтът Vivainvest.eu. На английски един от най-информативните сайтове е Explore P2P, P2P-millionaire също е доста интересен и съдържателен.

Междувременно в най-голямата българска Фейсбук група за краудлендинг инвестиции беше споделено интересно изследване на латвиеца Кристапс Морс (статията на английски), в което се демонстрира по колко са загубили авторите на най-популярните блогове в двете рухнали платформи - Kuetzal и Envestio.



Снимка: kristapsmors.substack.com

Най-тежко поразеният блогър е загубил 56.1% от портфолиото си. В светлината на математическата реалност, за да се върне на нула, върху остатъка от 4,495 евро той трябва да реализира доходност от 127.79%. Това парадоксално е пример както за слаба диверсификация, така и за напълно погрешна такава.

The Wealthy Finn пък е свръхдиверсифицирал портфолио от 200,000 евро и е загубил 17,305 евро от двете платформи (изтрил е 8.7% от портфейла си). Възстановяването до първоначалната стойност изисква 9.47% доходност, което във водещите платформи ще отнеме между 9 месеца и година. Още един поучителен пример за рисковете на пазара и цената на загубените пари.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *