Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 10 декември 2019 г.

Всичко за отнетия лиценз на Monego и Iute (обновена)

Централната банка на Косово е отнела лиценза на предприятията за микрокредитиране IuteCredit (Iute) и Monego. Това стана ясно от изпратените от Mintos имейли до клиентите, а в последствие и от съобщението в блога на P2P платформата.

В най-активната българска Фейсбук страница на тема P2P инвестиции имаше относително малко коментари по темата.

На пръв поглед има една голяма разлика с предпоследния подобен случай, а именно отнемането на лиценза на Метрокредит в Русия. Тогава от Mintos побързаха да уверят клиентите си, че оригинаторът ще уважи buy back гаранцията, както и ще продължи да превежда пари по съществуващи обслужвани кредити. Фактическо потвърждение на анонса от страна на платформата се получи още на следващия ден, когато кредити на Метрокредит получиха погашения, а тези в просрочие над 60 дни бяха изкупени. Тогава мнозина инвеститори побързаха да листнат кредитите си на вторичен пазар с големи отстъпки, което създаде условия за спекула и бързи допълнителни печалби.

Към момента на писането на тази публикация косовските кредити на Iute и Monego не могат да се листват на вторичен пазар след като Mintos суспендира търговията с тези кредити. Няма публична обратна връзка за това как и дали се обслужват съществуващите контракти.

В сайта на Mintos излезе нов блогпост на 9 декември, свързан със становището на Iute. Обезпокоителното в текста е, че освен финансовата институция, P2P платформата също планира да потърси правни услуги за разрешаването на казуса. Това изглежда като допълнителна ескалация в една доста неясна обстановка.

Случаят с отнетите лицензи е типичен пример за един от големите рискове пред Peer-to-Peer инвестициите в кредити. Компаниите за микрофинансиране са изключително зависими от благоприятната правна и регулаторна конюнктура в съответната държава. Очевидна е разликата между държавите от ЕС, страните от бившия съветски блок, държавите от други континенти и дори новосформираните юрисдикции, каквото е Косово.

Пресата в Прищина беше лаконична в деня на отнемането на лиценза. Insajderi.com пише, че съществуващите заеми ще бъдат погасявани към назначения от Централната Банка на Косово ликвидатор и събирани от самата банка. Статията, преведена на английски от Гугъл Транслейт, можете да видите ТУК.

Prishtinapress.eu дава думата на акционерите в Monego, според които държавната власт се опитва да открадне активите на компанията по нелегален начин. Статията е ТУК.

Коментира се, че двата отнети лиценза удрят и по заетостта, след като само служителите на Monego са 260. Последните излязоха на протест днес, който бе отразен в Kosovapress.com (ТУК). Служителите на предприятието за микрокредитиране настояват ликвидаторът да отвори клоновете и да позволи нормалното събиране на съществуващите кредити до изясняване на ситуацията. Освен с улични демонстрации, засегнатите косовари са изпратили и писмо до президента, министър-председателя и ръководителя на Централната банка.

В същото време сайтове и блогове на P2P тематика пишат за известни ликвидни затруднения във функционирането на модула Invest&Access. Изтеглянето на големи суми пари в последните дни очевидно е изчерпало предвидения от Mintos кеш буфер. Повече по темата има в тази публикация на P2P-banking.com.

Цялата ситуация е важно напомняне, че P2P инвестициите са високорискови и рисковете са съвсем реални.



Служителите на Monego излязоха на протест по улиците на Прищина. Снимка: Kosovapress.com


Обновено на 19.12.2019:

Към днешна дата кризата с Monego и Iute изглежда овладяна.

На 12 декември Mintos оповести в блога си, че Finitera ще обслужи гаранцията за обратно изкупуване на просрочените кредити на Monego в случай, че косовският оригинатор и назначеният ликвидатор не успеят да съберат задълженията на кредитополучателите в просрочие в рамките на 60+ дни.

При IuteCredit Kosovo ангажиментът за обслужване на задълженията към инвеститорите се пое от IuteCredit Europe - компанията-майка на институцията за микрофинансиране. И тази новина бе съобщена в блога на P2P посредника.

Съдейки по коментарите в социалните мрежи, не малко инвеститори пристъпиха към паническо изтегляне на инвестициите си. В резултат на труса обемът на предлаганите кредити нарасна значително. Към момента на обновяване на тази публикация на първичен пазар се предлагат 269,556 контракта, а на вторичен - 366,883.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *