Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 10 октомври 2020 г.

Алтерко оживи БФБ с увеличението на капитала си

Позаспалата напоследък Българска Фондова Борса се оживи в края на първата пълна седмица на октомври. Причината е предстоящото увеличение на капитала на Алтерко АД с до 3 млн. нови акции с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност от 3 лв. 

Досегашните акционери получиха безплатно по едно право срещу всяка притежавана акция, като нова акция ще се записва срещу 5 права.

Прехвърлянето на правата и записването на акциите започна на 8 октомври и ще продължи две седмици. Неупражнените права ще бъдат предложени на явен аукцион на 23 октомври, а крайният срок за записването и плащането на акциите е 30 октомври.

Мениджър на увеличението е инвестиционният посредник "Карол". Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 1 млн. броя акции.

Правата се търгуват на БФБ и още в първия ден, в който бяха кредитирани по клиентските сметки, формираха необичаен за българския пазар оборот. На 8 октомври права на стойност 1,640,722 лв. смениха собственика си (фиг 2). 

На 23 октомври ще се проведе аукцион за неупражнените права. Предвижда се търговията с новите ценни книжа да започне около 8 декември. 

Очевидно интересът към увеличението е голям и то ще бъде успешно. 

Алтерко обяви плановете си за увеличение на капитала в края на миналата година. Проспектът за първичното публично предлагане беше допълван два пъти, като последно беше одобрен от Комисията за финансов надзор в средата на август. Промените се наложиха, след като по-рано тази година компанията реши да улесни достъпа на инвеститори от Германия и Италия до новата си емисия с помощта на посредник за българския пазар [Карол - б.а.], като самите книжа се предлагат само тук. Причината за решението беше интерес от инвеститори в двете страни, които са ключови пазари на дружеството, пише "Капитал" в своя статия (Алтерко започва увеличение на капитала си през борсата, 29.09.20 г.)

Тъй като за записването на една нова акция с емисионна стойност 3 лв. са нужни 5 права, ри цена от 0,33 лв. себестойността на една нова акция става 4,65 лв., т.е. по-висока от борсовата цена на акциите, която е 4,64 лв., изчислява "Инвестор.бг" на 9 октомври (Правата на Алтерко поскъпнаха със 154% за ден, 09.10.20 г.).

След като през миналата година продаде бизнеса си с телекомуникационни услуги на норвежката LINK Mobility, Алтерко се фокусира изцяло върху интернет на нещата (IoT). От няколко години дружеството обработва и произвежда две основни продуктови категории - проследяващи устройства под бранда MyKi и системи за домашна автоматизация Shelly.



Компанията е гледана с добро око на БФБ, тъй като вече върна пари на инвеститорите чрез дивиденти (еднократен след продажбата на активи и още един допълнителен) и засега успява да се опази от лоши корпоративни практики, скандали и спекулативни действия с ценните си книжа.

Според проспекта (линк към официалния документ, резюме в PDF формат) 60% от постъпленията от увеличението ще се използват за изграждане и разширяване на дистрибуторската мрежа, 25% за оборотни средства за установяване на регионални логистични центрове и 15% за развойна дейност и увеличаване на IT и инженерния персонал (фиг. 1).



фиг. 1. План за използването на набрания капитал


Добра новина за БФБ е интересът към Алтерко от инвеститори от Германия и Италия. Евентуалният сполучлив борсов живот на компанията може да донесе три позитивни ефекта - първо, възвръщане на чуждестранното доверие в българския бизнес, второ, положителен пример пред родните фирми за възможностите за финансиране и експанзия чрез капиталовия пазар, и трето, сигнал за родните инвеститори, че местния пазар пазар предлага възвръщаемост и възможности. 



Фиг. 2 Част от сделките с правата на Алтерко (A4L1) и резюме на търговската сесия на 08.10.20 г.


Забележка: Настоящата публикация има информационен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *