Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 15 септември 2020 г.

Анализ на Store Capital Corp. (STOR)

Покрай разпродажбите на технологични акции на американския капиталов пазар през последните няколко дни се натъкнах на интересно видео от един от любимите ми влогъри - Джоузеф Карлсън.

Той обяснява корекцията в оценките с моментум търговия и повече с емоциите на пазара, отколкото неговата рационалност.

По-интересно обаче ми беше представянето на един АДСИЦ (REIT на английски), на който не бях обръщал внимание досега - Store Capital Corporation (STOR).

Фиг. 1. Собствено рекламно обобщение на компанията


Бизнес модел
Компанията купува и отдава под наем недивижими имоти, повечето от които са бизнес профит центрове, тоест търговски обекти. Store Capital Corp. подържа в портфолиото си наематели с неинвестиционен рейтинг, което прави компанията непривлекателна за големите фондове, чиито дю-дилиджънс процедури са много по-комплексни, а и лимитиращи. Освен това тя предпочита обекти, които да бъдат наемани от единични наематели, тоест моловете са извън фокус. 

Като REIT, по проспект компанията трябва да раздава голяма част от печалбата си като дивидент. 

Изпълнителен директор е Кристофър Волк (LinkedIn bio), който е олд-скуул мениджър с много богата визитка като топ мениджър. 


Фундамент
Ковид-19 кризата удари сериозно по оценките на подобни дружества, особено тези, които оперират с подобни имоти. Към датата на писане на публикацията акциите на STOR се търгуват около 28.50 долара, което води до P/E коефициент от 24.09 За сравнение, Realty Income Corp (може би най-популярната компания с месечен дивидент), се оценява на P/E от 43.90.

И приходите, и печалбата растат неизменно в последните пет години. 

Двидентната доходност срещу текущата цена е малко над 5%. Изплаща се тримесечен дивидент от 35 цента на акция (1.40 долара на година). Payout съотношението, базирано на прогнозите за 2020 година, е 75.68%. Буферът за неплатени наеми от изпаднали в неплатежоспособност наематели е щедър. Дивидентът се изплаща янаури, април, юли и октомври.

P/B коефициентът е 1.31, EV/EBITDA - 67.21. 

В акционерната структура в топ 3 по дялове са фондовете на Вангард и Блекрок, както и Уорън Бъфет чрез своята Бъркшир Хатауей.

Текущата цена е 30.98% под едногодишния връх (52 weeks high), който е 40.96 долара за акция. Пазарната оценка не е възстановена след мартенския срив, но рисковете пред търговските имоти изглеждат свръхкалкулирани. 86% са събраните наеми за юли.



И още...
Около всяка компания има някаква история, някаква легенда, която вълнува пазара. По думите на Кристофър Волк, базираният във Финикс Аризона АДСИЦ печели добре и се развива заради пазарни слабости, които биват експлоатирани. 

Много ясно, интересно и в същото време нагледно изпълнителният директор разказва историята на управляванате от него компания в сайта Seeking Alpha (A Case for STORE, 31.08.2020).

Съвсем накратко - Store Capital Corp предпочита наематели с неинвестиционен рейтинг, защото те са принудени да плащат повече за премиум площи в сравнение с по-желаните наематели. Освен това големите вериги могат да подържат непечеливши обекти известно време, докато клиентите на Store обикновено наемат помещения, в които задължително печелят. Това означава, че и наемите могат да се индексират по-лесно и сигурно.  

Портфейлът от имоти е достатъчно диверсифициран, и въпреки че част от клиентите са кина, ресотранти и обекти за семейни забавления (тежко ударени от Ковид локдауна в САЩ), доходността на активите е около 7%.

Ето го и видеото, за което споменах по-рано. Темата за Store Capital започва от 13:22:




YouTube предлага и още интересни (а може би и полезни) видеа с анализи за компанията. Десетки влогъри са създали съдържание по темата, но още едно, което си струва да преложа, е сравнението с друг голям REIT - Realty Income Corporation (O). 



В контекста на блога за финансова свобода и инвестиции в България е важно да се отблежи, че акциите на Store Capital Corp. не са налични за търговия в Револют към момента на писането на този текст. 


Уточнение: Настоящата публикация не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. Публикацията има информационно-развлекателен характер, какъвто има и закаченото видео. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *