Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 31 юли 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Юли 2020)

Юли месец донесе размисли върху нов аспект от инвестиционното портфолио. От една страна периодът се охрактеризира с необичайно висок пасивен паричен поток, дължащ се на изплащането на дивидентите на БФБ. От друга страна нетната стойност в лева се сгромоляса благодарение на лошото представяне на българските акции и долара, което доведе до обезценка на частта деноминирана в американска валута.


* * * БФБ * * *
Спекулата с акциите на Първа Инвестиционна Банка към момента е пълен провал. Единствената недивидентна позиция на българската борса е с капиталова обезценка от -15.34% срещу цената ми на покупка. Около увеличението на капитала имаше възможност за ликвидация на позицията на печалба, но понеже не бе достигнат целевия ми таргет, сега ще трябва да "позадържа" книжата на банката.

През юли бяха изплатени дивидентите на Софарма, Софарма Трейдинг, Елана Агрокредит и Градус. Дивидвентната доходност на база средната цена на придобиване (Yield on Cost) е както следва:

Софарма: 1.92% върху междинния дивидент, 3.29% върху годшния;
Софарма Трейдинг: 5.40%;
Градус: 1.16% върху междинния, 2.32% върху годишния;
Елана Агрокредит: 5.47%

Това са доста прилични дивидентни доходности, макар че специално за Софарма има какво да се желае още по отношение разпределението на финансовия резултат. Компанията има политика да изплаща стабилен дивидент, тоест да не увеличава директния паричен поток към инвеститорите, но с оглед на добрите резултати и ръста на бизнеса може би трябва да се мисли за програма за обратно изкупуване и обезсилване на акциите.


* * * P2P * * *
Изминаха 12 месеца, откакто започнах да инвестирам в P2P инструменти. Подробен обзор има в публикацията "Една година инвестиция в Минтос", затова няма да се спирам в детайл на този стълб от портфейла.



* * * Амеркански акции * * *
Най-важната новина тук е поевтиняването на долара. Само за месец курсът срещу лева се срина от 1.74 лв. до 1.66 лв. Това е доста неприятно явление, като се има предвид, че акциите се движат в рейндж и само щатската валута засега абсорбира ефекта от грандиозното печатане на Фед.

Очаквам спадането на долара да бъде лимитирано от привършващите програми за помощ на безработните в САЩ, които се оказа с по-добър стандарт ако не работят, отколкото ако работят. Ускоряването на инфлацията ще бъде парирано за кратък миг от спада на съвкупното търсене във връзка именно с намаляването на помощите.

Предстоят важни месеци на анализ как инфлацията ще се отрази на оценката на американските акции. Целевото ниво на Фед от 2% обезценка на валутата годишно отива в кофата, но въпросът е доколко капитализацията на компаниите ще отрази механичното увеличение на паричната маса и дали в крайна сметка ще предложи защита срещу растящите цени.

През юли към микса от акции бе добавен Пфайзер (PFE), която позиция се представи много добре. Със силния си ръст (12.79%) тя се нареди на второ място в портфейла по капиталов ръст след Майкрософт (MSFT, 18.83%). Сиско (CSCO) и Джонсън и Джонсън (JNJ) също са на положителна територия, само AT&T (T) и Ексон Мобил (XOM) са на загуба. Цялостната доходност на портфейла от американски акции към края на юли е 5.44% с акумулирани дивиденти, като резултатът е в долари. Това прилично представяне обаче не стигна, за да бъде неутрализиран ефекта на сриващата се щатска валута.


* * * Заключителен коментар * * *
Нови предизвикателства излизат пред инвестиционния микс, ориентиран към осигуряването на стабилен паричен поток. За индивидуалния инвеститор е невъзможно (или поне много трудно) да управлява сам десетки инструменти подобно на хедж фонд, с които да неутрализира волатилността на пазарите и валутните рискове.

Затова основният критерии за успех остават паричните потоци и нетното увеличение на активите.

През юли собственият депозит съставляваше 40.03% от цялостния паричен поток към портфейла. Това е исторически момент, в който "изработените" пари са по-малко от пасивните доходи. 43.35% се падат на дивидентите от БФБ и това е сумата, която изкривява сметката. 0.72% идват от дивидента на Сиско, 15.91% идват от доходността в Минтос.

Капиталовата оценка на българските акции е -8.53%, на американските е -5.56% (деноминирана в лева), а безрочният ROI на P2P инвестицията е +23.47%. Общо миксът е обезценен с -1.60% към края на юли.

Нетните активи обаче се увеличават заради месечната вноска.





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *