Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 21 април 2020 г.

Капитализирането на ПИБ и новините около БФБ

Българската фондова борса никога не е била фаворит в представите на родния спестител и инвеститор. С навлизането на финтех иновации като Револют и безплатната търговия с американски акции БФБ стана още по-безинтересна за средностатистическия нашенец.

Въпреки всички особености обаче на родния капиталов пазар има събития и някаква динамика в съответния по-малък мащаб.

Основните индекси гравитират около "новото нормално" и общо-взето корелират с европейските настроения. Не така стои обаче съпоставката със САЩ, където Федералният резерв изкупува корпоративни облигации, "бутайки" кеш в ръцете на инвеститорите, които пък на свой ред го връщат във финансовата система чрез покупка на акции и други рискови активи.

БНБ няма правомощията да печата пари, съответно и да стартира програми за количествени облекчения, отделно и местният облигационен пазар е доста постен. Ето защо движението на българските акции се диктува само от цялостния сентимент и евентуално някакви фундаментални причини.


ПИБ
Най-важното събитие в последните дни беше съобщението на Първа Инвестиционна Банка АД за промяна в емисионната стойност на акциите от планираното публично предлагане, което има за цел да капитализира допълнително дружеството и така да бъде отговорено на препоръките на ЕЦБ след стрес-тестовете на родните банки. Новината бе съобщена в сряда 22:30 часа, което остави само един ден за реакция на спекулантите преди Великденските празници. Логично, търговията с емислията бе прекъсната веднага след откриващия аукцион, а само минути по-късно цената на акциите на ПИБ отбеляза 33%-ов дневен ръст до 2.96 лв. за дял, след което предлагането започна да отговаря на търсенето и цената беше коригирана надолу.

Интригата около това публично предлагане е свързана с личността на този инвеститор, който е склонен да купи миноритарен дял от банката при оценка почти три пъти над пазарната. Това няма да е някой, който просто иска да притежава част от бизнеса, защото би могъл да закупи много повече акции от борсата. Главната движеща сила на процеса явно е политическата амбиция за влизане в ERM II (чакалнята за еврозоната), а развръзката ще дойде с успеха или неуспеха на предлагането.


Софарма и Софарма Трейдинг
В сайта на инвестиционния посредник Елана могат да се открият актуални анализи за компаниите и техните перспективите.

PDF за Софарма, 15.04.2020 г.

PDF за Софарма Трейдинг, 14.04.2020 г.

Анализаторите на посредника очакват 15% ръст на печалбата за 2020 г. и при двете компании. За 2019 г. според документите Софарма има индивидуална печалба от 40,4 млн. лв., а Софарма Трейдинг - 20,1 млн. лв. Това прави печалбата на акция за миналата година съответно 0.30 лв. и 0.59 лв.

В деня на писането на тази публикаця Софарма приключи търговската сесия при цена от 2.860 лв или P/E коефициент от 9.53. Калкулацията на форуърд P/E за 2020 г. на база на очакванията за 15%-ов ръст на печалбата показва 8.29.

При Софарма Трейдинг (5.100 лв. цена затваря) текущият P/E коефициент е 8.64, а форуърд P/E е 7.52.


Дивиденти
Въпреки кризата около корона вируса и облекчените условия за провеждане на Общи събрания и публикуване на задължителни отчети, емитентите на БФБ започват постепенно да изпращат съответните покани до акционерите. В дневния ред на поканите за ОС се записва и предлаганият дивидент при дружествата, които планират да разпределят такъв.

До този момент са известни предложените дивиденти на следните дружества, онагледени във Фиг. 1:


Фиг.1. Дивидентна доходност на някои компании от БФБ.
Последните цени са към 21.02.2020. Размерът на дивидента в абсолютна стойност, там където е подчертан със сиво, още не е предложен официално в покана за Общо събрание. Калкулациите се базират на печалбите на компаниите за 2019 г., както и общият обем издадени акции. 


Общият размер на анонсираните до този момент дивиденти е 41,5 млн. лева. Както е видно и от изображението, дивидентната доходност е по-висока от минали години, когато обичайният размер на разпределените печалби не надвишаваше 3 - 3.5% от цената на акция.

Тук два фактора трябва да бъдат взети предвид. Единият е очакванията за по-малки печалби през 2020 г. за някои компании, а другият е рисковият фактор на българските ценни книжа, който логично е по-голям от този на книжата търгувани в Европа и САЩ.


Корона вирус и БФБ
Да се анализира отражението на корона вирус пандемията върху българския капиталов пазар, а и върху родната икономика е трудна задача в реално време. Все още твърде малко публични компании са оповестили резултатите си за март, когато карантината бе въведена. Няма надеждни данни и от други статистически източници, затова остават субективните предположения, базирани на обща логика.

Спадът на цените на петрола, а от там и на горивата за краен потребител би трябвало да облагодетелстват компаниите, чиито доставки са по-интензивни. Спиди и Софарма Трейдинг оптимизират разходите си за горива, а същевременно се облагодетлстват от скока в онлайн търговията.

БФБ АД се радва на по-интензивна търговия, което води до повече такси и комисиони за оператора. Справка в сайта на борсата показва 8,352 броя сделки през всички посредници за януари 2020 г., 8,946 за февруари и 23,767 за март - увеличение със 165% спрямо предходния период.

На обратният полюс са индустриалните производствени предприятия, които представляват и голяма част от капитализацията на борсата. Производителят на акумулатори и стартерни батерии Елхим-Искра АД обави 41% спад на продажбите през март. Това е една от първите компании, които оповестяват притеснителни резултати, свързани директно с ефекта от глобалната пандемия.

----
Забележка: Публикацията не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Не съм лицензиран финансов консултант и горните редове изразяват единствено моето мнение.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *