Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 23 март 2020 г.

Какво става с капиталовия пазар след голяма криза

Паника и хаос. Това са думите, които най-добре описват капиталовите пазари в разгара на коронавирус пандемията.

Цените на акциите летят вериткално надолу, иновации като криптовалутите също се обезценяват, P2P инвестициите замръзват, а сделките с недвижими имоти на много места по света са практически невъзможни.

На този фон инвеститори и спестители следят ежедневно новинарския поток, в който все повече ще се говори за рязък скок на безработицата, потиснато търсене, рецесия, фалити, държавни дефицити и т.н. Според някои прогнози щатската икономика ще се свие с около 30% през второто тримесечие на 2020 г. (1) (). Очакваната безработица е в двуцифрени проценти.

Едва ли ще са много четящите тези редове, които да са преживявали подобна глобална хуманитарна катастрофа, на чийто фон обявеният набързо за "Велика Рецесия"  кредит крънч (Credit Crunch, 2007-2008) излгежда като малко по-остър цикличен перигей. Последната подобна криза изглежда, че е Втората световна война.

Съществува едно интересно изследване на Бартън Бигс, в което се проследява поведението на американския капиталов пазар по време на последния глобален военен конфликт за 20 век. От книгата "Богатство, война и мъдрост" (2) става ясно, че пазарът категорично изпреварва събитията, като бичият пазар започва много преди края на бойните действия и последващите събития на политическата сцена.


Фиг. 1. Графика на индекса Дау Джоунс по време на Втората Световна война. Източник: investmentoffice.com

В средата на февруари индексът Дау Джоунс почти докосна нивото от 30,000 пункта, което е и най-високото от над 100-годишната история на измерителя. Малко по-късно планетата пламна с COVID-19, a Дау рухна с 35%.

Това е сериозна корекция, по-сериозна дори и от дните, когато Хитлер нахлува във Франция през май 1940 г. Тогава за 8 дни индексът губи "само" 23% от стойността си. Нова вълна от разпродажби на американски акции започва с атаката на японците срещу "Пърл Харбър" на 7 декември 1941 г. Така се стига до най-ниското ниво на Дау Джоунс от почти век - 92.69 пункта.

След това обаче следва неочакван възход, който не е отключен от никакво конкретно събитие. Тълкуванието е, че инвеститорите са се уверили в пълната мобилизация на САЩ и изглеждащата вече като по-вероятна победа във Втората Световна Война. Освен това и Федералният резерв държи лихвите близо до нулата към онзи момент. Дните на май 1942 г. водят след себе си бичи пазар, повишил Дау Джоунс със 130% за четири години.

През 1945 г. Фед вдига отново лихвите, което води до пазарна корекция, но големият поствоенен бум предстои.


Фиг. 2 Движението на DJIA в перспектива преди и след ВСВ.


Какви са приликите с наши дни? "Ние сме във война", обяви наскоро френският президент Еманюел Макрон. Хуманитарната криза е наистина голяма. Човечеството все още няма отговор на мутиралия коронавирус, който взима стотитици жертви ден след ден. Точно като на война.

На много места по света са мобилизирани и армиите, полевите болници се разгръщат. Голяма част от стопанската дейност е замразена, като само някои сектори увеличават оборотите (храна и продоволствия, фармация, специфичен транспорт).

Може би възстановяването ще отнеме повече време от очакваното (или желаното). Може би икономиката ще претърпи необратими промени. Но дори и в разгара на Втората Световна Война инвеститорите са имали как да съхранят активите си и дори да спечелят в такива сложни времена.

"Този път е различно" - класическа фраза при всяка криза. Да, светът е глобализиран, да, международната търговия ще бъде рестартирана и реорганизирана; врагът е непознат, а с това и по-опасен. "Историята се повтаря" - това обаче също е фраза, преминала през изпитанията на времето. Дори да не се повтори едно към едно, добре е все пак да познаваме историята.

-------

(1) Morgan Stanley sees US economy plunging 30% in second quarterBoomberg, 22.03.2020.
(2) "Wealth, War and Wisdom", 2008. Има я като аудио книга на английски в Storytel.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *