Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 15 март 2020 г.

Минтос новини и динамика на P2P пазара

Развитието покрай коронавируса кара мнозина инвеститори в P2P платформи да се питат дали да предприемат действия по ликвидирането на позициите си. Много от участниците на този пазар имат вложения и в акции, чиято стойност в момента се топи стряскащо бързо. Това пък води до много по-нисък рисков толеранс.

В следващите редове ще обобщя случващото се с Минтос от моя гледна точка, както и всичко, което ми е попадало напоследък относно други платформи.


Висящи плащания (Pending payments)
Минтос наскоро доразви статистиката си за висящите плащания и разбивката им по оригинатори. В момента платформата предоставя пълна прозрачност на паричните потоци и състоянието на кредитния портфейл на всека една небанкова институция, която листва кредити на този пазар.

В последните дни се забелязва известен ръст на висящите плащания. Това са суми, които кредитополучателите са върнали на оригинатора, но оригинаторът не ги е превел по сметките на Минтос, откъдето пък да ги преразпределят по инвеститорските сметки.

Към деня на писането на този пост на пазара има 23,448,428 евро задържани плащания, което е 3.01% от задълженията към инвеститорите по кредитните главници (виж фиг. 1 с обощението - сравнението е между Loans Outstanding и Pending Payments). Най-съществен е делът при бързите кредити, където непреведените суми са за над 17 милиона евро, а процентът към непогасените главници е 7.79%.


Фиг. 1. Статус на кредитите в Минтос, обобщени по клас и анализирани по текущо състояние

Платформата предоставя възможност за задълбочен анализ по оригинатори и юрисдикции на този линк. Най-много плащания по бързи кредити към момента задържат от Finko - 10,756,188 евро, следвани от Cashwagon (2,081,584 евро) и Sun Finance (2,074,163 евро).

Напомням - първо, това са пари, които кредитополучателите са върнали на оригинаторите, но вторите не са ги превели на Минтос, и второ, пиша този текст в неделя, когато банковите преводи нямат сетълмент.

Засега аз лично не съм притеснен от повишението на висящите плащания. В моето портфолио те наближават 10% заради голямата ми експозиция именно към трите цитирани оригинатора. Много повече би ме притеснил твърде рязък скок на необслужваните кредити, какъвто засега не наблюдавам.


Бъдещ поток (Forward flow)
Минтос въведе нов продукт в един много неподходящ по стечение на обстоятелствата момент. Става дума за т.нар. Бъдещ поток. По своето ествество това е препакетиране на кредити в дериват, чиято доходност ще бъде фиксирана за една година. Главницата се предоставя за 12 месеца на оригинатора, а той от своя страна гарантира лихвеното ниво за целия период и погасява само лихвите до настъпването на падежа.

Не че е лош този продукт, просто не му беше сега времето. Имайки предвид динамиката на пазара и сезонното изглаждане на лихвите, едни фиксирани 15% годишна лихва (каквато в момента предлага Varks) изглеждат фантастично на фона на абсолютно целия ритейл инвестиционен пазар. Към момента обаче не е ясно, дали оригинаторите няма да се изложат на допълнителен стрес с този продукт, гарантирайки, че цялата главница ще бъде ангажирана от тях 12 месеца в кредити с още по-висока лихва към крайните клиенти. За тяхно щастие паниката по света отблъсква новите инвестиции към платформата и съответно към този нов високо рисков за оригинаторите Forward flow.


Първичен и вторичен пазар
Като говорим за отлив, не можем да не маркираме огромния ръст на предлаганите кредити на първичен и вторичен пазар. Лихвите по бързите кредити на първичен пазар вече дори надхвърлят 17%, което вече е подозрително висока рискова премия. Много от вложителите напускат панически платформата, което води и до наводняване на вторични пазар. Там пък отстъпките за редовни кредити с лихви от 13% нагоре и гаранция за обратно изкупуване се търгуват с безумни отстъпки, стигащи до 20 и повече процента.

Интересно е да се види какво ще се случи с Invest&Access услугата на Минтос. Възможно е да се окаже, че няма кой да посрещне на вторичен пазар панически излизания, съответно това е и стрес тест за този продукт на платформата.

Що се отнася до личното ми портфолио, динамиката на пазара ме накара за първи път да настроя автоинвест стратегия, за да се възползвам максимално от създалата се паника. Очаквайте през следващата седмица детайлите на моята стратегия, когато ще имам повече данни за това дали тя работи добре.


Други P2P и краундфъндинг новини
Въпреки че личното здраве и това на близките на всеки е първи приоритет, очевидно има интерес и към коментари и новини свързани с икономическото бъдеще. В мрежата има широк избор от публикации и прогнози.

Explore P2P - един от реномираните сайтове на тема краудфъндинг, споделя своите прогнози кои са най-рисковите инвестиции в индустрията и кои са тези, които ще се представят по-добре. В своя публикация медията споделя очакването, че най-застрашени са следните инвестиции:

  • Необезпечени кредити към малкия бизнес;
  • Заеми към самонаети лица;
  • Заеми, обезпечени със земя;
  • Кредити в някои проекти за недвижими имоти в строеж;
  • Заеми, предоставени от нестабилни оригинатори,

а вероятно най-добре представящите се ще бъдат:

  • Автолизинги;
  • Заеми, обезпечени с недвижими имоти;
  • Кредити, предоставени от оригинатори в добро здраве,
  • Заеми, предоставени на лица в по-слабо засегнати от коронавируса страни.
В статия в P2Pfinance.co.uk пък се коментира поведението на краудфъндинг индустрията в тези тежки за капиталовите пазари времена.

"Фиксираната доходност, която P2P кредитирането има, по дефиниция елиминира волатилността като фактор. Инвеститорите предоставят парите си за определено време срещу определена лихва. Рискът, разбира се, зависи от платформата и щателното проучване на всички субекти по веригата. Докато кредитополучателите плащат своите дългове, инвеститорите ще продължават да виждат силно представяне и добра доходност. Затова P2P е добра инвестиция, защото се влияе много малко от пазарния сентимент", коментира Ян Мурикано, изпълнителен директор на Blend Network.

Засега няма новини за серизони трусове сред P2P платормите. Единствено проектът със затихващи функции Funding Circle затваря офисите си в Берлин и Амстердам. Информацията е маркирана накратко от P2P-banking.com.

Чуват се и отделни оплаквания по форуми за забавени тегления. Самите участници в социалните мрежи обаче опровергават помежду си повечето опасения.

*   *   *

Важно! Тази публикация не е съвет за взимане на инвестиционно решение. Краудфъндинг инвестициите са високорисково начинание, затова моля, правете щателно проучване преди реализирането на каквито и да било намерения, свързани с P2P инвестиции.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *