Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 29 декември 2019 г.

Инвестиционен портфейл (Декември 2019)

Краят на годината е време за равносметки, планиране и целеполагане, но и за безконтролно харчене за подаръци и празненства. Ето защо моите очаквания бяха броят на предлаганите кредити в Mintos през декември да скчои заедно с предлаганата лихвена доходност. Така и стана, макар и чак във втората половина на месеца.

* * * P2P * * *
Оригинаторите Sun Finance и Finko започнаха кеш-бек кампания за 0.5% възстановяване на разходите за всеки закупен кредит от 22 декември до 1 януари. Подробности за условията има в статията в блога на сайта.  Аз продължавам да управлявам ръчно портфолиото си в P2P платформата, което ми позволи да се съсредоточа в експлоатирането на тази кампания. Приходите от нея ще бъдат начислени след нейния край, затова резултатът не е отразен в месечната доходност.

Като цяло декември беше добър месец и отново тази инвестиция даде най-голям принос в увеличаването на спестяванията. Входящият паричен поток възлиза на 7.93% от целия му обем - показател, който ме радва изключително много. С кампанията очаквам следващият месец да бъде още по-силен въпреки предвидимия сезонен спад на лихвите през януари.

* * * Чужди пазари * * *
Портфейлът с акции на американския пазар донесе 0.38% от целия входящ паричен поток във всички стълбове на инвестиционния портфейл, след като дивидентите от Exxon Mobil бяха кредитирани по клиентските сметки.

През декември отворих още една позиция - CISCO Systems Inc. и с нея постигам пълно насищане на годишния дивидентен календар. Ако няма форсмажорни обстоятелства, сметката в Револют трябва да се увеличава всеки месец. Повече за това как може да се направи портфейл с дивиденти всеки месец можете да прочетете в тази статия.

Междувременно Револют обяви, че добавя възможност за търговия с още акции на американския пазар и така списъкът с наличните компании се разширява до около 800.

* * * БФБ * * *
Портфейлът ми с български акции не заслужава внимание. Няма резки движения, нито парични потоци. Лекото раздвижване около условията, при които Първа Инвестиционна Банка ще набира капитал от борсата не ми се отрази, тъй като нямам книжа на банката. Отчетите също не донесоха значим ефект върху инвестицията. Структурата на тази инвестиция в табличен вид може да бъде разгледана в обзора за миналия месец.

* * * Спестяване и резултат * * *
Адекватното управление на личните финанси в последните месеци ми позволи да участвам много по-активно в кеш-бек кампанията в Минтос. На 17 декември прехвърлих средства в размер на около 20% от месечния ми трудов доход в P2P платформата и Револют портфолиото. В навечерието на Коледа добавих още пари за покупката на кредити, което изкривява малко надолу месечния резултат в процентно изражение. Годината завършва силно с добра доходност от текущата конструкция на инвестиционното портфолио.


фиг. 1 Движение на ключовите показатели от август насам в Mintos


 Част от миналите публикации на тема инвестиции в кредити са илюстрирани с модела ми за управление на тези инвестиции. Продължавам да използвам същия контролен инструмент, но същевременно създадох още един, който да отчита цялостната картина във всеки един компонент от портфолиото - P2P, америнакси и български акции, както и паричните потоци, насочени към спестяванията от регулярните трудови доходи. В някои от следващите обзори ще покажа и този инструмент, но в момента, поради малката статистическа извадка, демонстрацията не би била интерсна и информативна.
Share:

2 коментара:

  1. Здравей,
    може ли да обясниш как изчисляваш IRR, а може да кажеш и няколко думи и за другите показатели. Ако приложиш и някои пример ще стане още по-достъпно.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте,

    Написах специална публикация във връзка с Вашия въпрос - https://bgfire.blogspot.com/2020/01/control-model-of-mintos-investment.html.

    Дано да съм бил полезен :)

    Поздрави,
    Радко.

    ОтговорИзтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *