Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 1 ноември 2019 г.

FIRE философия

Финасовата независимост означава да можеш да моделираш своя живот без да парите да бъдат фактор в този процес. Повечето от нас взимаме финансите си предвид при всяко едно решение, а понякога самите решения идват на базата изцяло на състоянието на джоба ни. В момента, в който се достигне до дефиницията за финансова независимост, ние вече имаме привилегията да не се събразяваме (или поне да се съобразяваме в по-малка степен) с размера на нашите доходи и спестявания.

Движението FIRE (Financial Independence Retire Early), на което е посветен и този блог, разглежда ранното пенсиониране не в класическия смисъл – като край на трудовия път, а като възможност човек да се посвети на мечтите и страстите си.

Всъщност последователите на FIRE философията мислят по-малко за „пенсионирането“ и повече за свободата.

Финансовата независимост е постижима цел, 

която е двигател на важни и полезни промени в начина на живот. Преследваният краен резултат е трансформацията на земното ни време от контролирано съществуване към вдъхновяващо оползотворяване на всеки миг.

Постигането на FIRE изисква много усилия и фокус. Ако се стремите към ранно пенсиониране, защото работата Ви съсипва или пък е зле платена, концепцията, за която говорим, не е за Вас. В такъв случай става дума за принуда, а не за мотивация. Все пак именно принудата е явлението, от което се бяга чрез финансовата независимост. Ако имате добре начартен план (вижте 5-те стъпки на планирането), той би трябвало да предвижда изкарването на пари на работа, която не Ви унищожава. Все пак крайната цел не е да се мързелува и деградира в скука, а да се направи така, че

работата да има повече нужда от Вас, отколкото Вие от работата

Това ще Ви позволи да имате „последно 10“, когато преговаряте за условията си – нещо, на което малцина се радват.

И накрая, имайте предвид, че финансовите съвети никога не са „правилни“ или „грешни“. Всяка ситуация е строго индивидуална, но това, което е общо, е че системата потиска задълбочения анализ на това какво искаме да правим. Жалко е, че повече мечти не биват сбъднати заради инертност, конкретни грешки или неоптимизран за успех начин на живот.


изображение: dollarsandsense.sg
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *