Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 18 ноември 2019 г.

Експо "Моите пари"

На 16 и 17 ноември се проведе експо "Моите пари". Това беше едно събитие, организирано от едноименния сайт и събрало разноцветна аудитория - от опитни инвеститори до хора, които получават първите си уроци по финансова грамотност.

Имах удоволствието да участвам в уъркшопите на двата водещи български инвестиционни посредника - "Карол" и "Елана".

Първият, воден от Георги Георгиев от "Карол", беше под наслов "Определяне на рисков профил и как да изградим личния си портфейл". Интересен факт е, че след попълването на онлайн теста (достъпен на този линк), повечето мъже попаднаха в четвъртата категория - "балансиран към високодоходен инвеститор", докато повечето дами в залата се оказаха "балансиран тип".

Акцентът в презентацията на Георгиев беше концепция за усредняване при спад на цената на акциите (dollar cost averaging). В една демонстрираните графики бе показано, че в средносрочен план дори няколко лоши години не могат да направят инвестицията в S&P500 губеща в абсолютно изражение.

В презентацията бе споделена и формула за определяне размера на високорисковите активи в зависимост от възрастта на инвеститора:

100 - възрастта = % рискови активи в портфейла

Например 33-годишен човек би следвало да държи 67% от спестяванията си в по-високорискови и по-високодоходни активи.


Представяне на S&P500 в различни времеви отрязъци. Снимка: FIN FREE BG

Вторият уъркшоп бе воден от Цветослав Цачев от "Елана". Работилницата беше под наслов "Как да избера своите печеливши акции" и също беше много интересна. Личното ми мнение е, че Цачев е най-компетентният българин по отношение на инвестиционното дело.

Чрез упражнението, което беше поставено, избрах за покупка акциите на CISCO, Walt Disney и Nike. Изборът бе на база дивидентна доходнот, очакван среден растеж на приходите за 5 г. и процент печалба за следващата година.

От друга страна напълно изключих Exxon Mobil, чиято текуща дивидентна доходност и краткосрочни едногодишни перспективи бяха измежду най-добрите. Именно Exxon е една от двете позиции, които държа в портфолиото си в момента.

Според Цачев в момента пазарът дава превес на растящите акции за сметка на антицикличните такива. Като пример той посочи сравнението между Intel (технолигии) и Johnson&Johnson (фармация и потребителски стоки), където първата компания бележи много по-голям ръст, отколкото втората.

Експертът на "Елана" напомни, че исторически

усредненият P/E на NYSE е 16

Това е коефициентът цена/печалба (price-to-earnings), тоест за колко години може да бъде "избит" един бизнес.  Цачев допълни, че много компании се търгуват на много по-високи коефициенти, което показва, че съответните компании са надценени.



Цветослав Цачев, "Елана Трейдинг". Снимка: FIN FREE BG

Освен полезните и интересни работилници експо "Моите пари" предложи на посетителите и редица панелни дискусии на различни теми като финансова интелигентност, тенденции на имотните пазари, финтех и други. Организаторите се бяха постарали събитието да се проведе на добро ниво и вероятно участниците в него са го намерили за полезно и приятно.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *