Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 29 ноември 2019 г.

Четвърти месец инвестиция в Минтос

Изглежда, че четвъртият месец на всяко новоизградено Минтос портфолио винаги е вълнуващ, защото тогава се активират и първите гаранции за обратно изкупуване (buyback guarantee), ако приемем, че всички купувани заеми са били текущи в момента на покупката.

В моето портфолио имаше значим пакет от просрочени заеми на Creditstar (Полша) и чаках с нетърпение да видя какво ще стане, когато листът влезе в категорията просрочени 60+ дни. Случи се това, че оригинаторът изплати главниците, договорените лихви и лихвите за просрочие и ключовите показатели на инвестицията се "изстреляха".

В края на октомври процентът на необслужваните кредити беше 42.13%, сега е 20.23%. Беше отчетена обща възвръщаемост от 1.07% за периода, което превръща ноември в най-силния ми Минтос месец досега. Важно е да се отбележи, че дял от доходността се дължи на спекула с кредити на Метрокредит - процес, обяснен по-долу.

Доходността беше такава, че към месечната вноска за общия инвестиционен пул бяха добавени около 8%. Повече от задоволителни резултати! Още за другите стълбове на цялостния портфейл можете да прочетете в този въвеждащ отчет.



Фиг. 1 Текущо състояние на Минтос портфейла с анализ по типове кредити



Фиг. 2 Движение на ключовите показатели за първите четири месеца


В следващите месеци месечния преглед на P2P инвестицията ще бъде засяган в темата за общия инвестиционен портфейл, но ще публикувам и статии за новините около Минтос.

   * * *

Метрокредит
Едно от големите събития за платформата беше суспендирането на лиценза на руския оригинатор Метрокредит. Новината беше разпространена на 8 ноември, петък, и предизвика вълна от разпродажби. Аз имах кредити от този оригинатор, но преди да пристъпя към паническо разчистване потърсих публична информация за ситуацията, оригиналното решение на Руската централна банка, както и препрочетох внимателно публикацията в блога на Минтос. Така, вместо да продавам, в събота сутринта започнах да изкупувам текущи кредити с отстъпка от 5% с всичките налични средства, които се бяха събрали овърнайт. Важен детайл в ситуацията е, че продължавам да управялявам портфейла изцяло ръчно, което позволи и тази бърза спекула. Всичко новозакупено беше поставено моментално на вторичен пазар с отстъпка от -2% и в неделя разликата вече беше капитализирана. Пазарът обаче се "премести" и новият пакет беше купен на 1% и продаден на 0,5% отстъпка, което вече нямаше осезаем финансов смисъл.

Sun Finance
Bino, Kuki.pl, Simbo, Dineria и Tengo вече са представлявани от една компания-майка - Sun Finance. Това събитие е от периферно значение и няма прякт ефект върху самия пазар. В зависимост от индивидуалните предпочитания и настройки аутоинвест стратегиите ще трябва да бъдат обновени.

Нови оригинатори
Минтос обяви и няколко нови оригинатора, които също може би налагат преразглеждане на автоматичните стратегии. Dinerito Audaz от Мексико беше анонсиран и въведен на пазара, но техните кредите не изглеждат интересни. По-интересни са автолизингите на първия турски оригинатор - Wowwo. На 11% те предлагат добра алтернатива за диверсификация. Това, което на мен не ми допада, е дългият матуритет, но още в първия им ден след анонса успях да намеря няколко предложения под 12 месеца.

   * * *

Ако имате върпоси относно стратегията ми на управление на моя кредитен портфейл в Минтос, не се колебайте да попитате в коментар под статията. Същото важи, ако имате мнения, препоръки и съвети. Те са добре дошли.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *