Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 7 септември 2019 г.

Пазарен анализ, Mintos, 7 Септември 2019

В последните дни се заформи интересна дискусия в най-голямата българска Фейсбук група за P2P инвестиции. Темата е рязко намалелият напоследък брой налични кредити за инвестиране в Mintos на първичен пазар.

Платформата предоставя данни за своите пазари и транзакции в удобен ексел формат. За съжаление, тъй като инвестирам отскоро там, нямам исторически данни как е изглеждал първичният пазар пред три месеца, година или повече.

Нямам собствено впечатление и за сезонността на този пазар, като някои от по-опитните колеги в групата твърдят, че краят на лятото е "мъртъв" период за P2P кредитирането. Има известна логика най-интензивно да е търсенето на бързи кредити преди летните отпуски и около Коледа.

Други посочват като възможна причина новата функционалност "Invest & Access" (IA), която има предимство на първичен пазар пред тези, които купуват кредити ръчно или ползват другата функционалност - "Auto Invest".

Иначе самият първичен пазар в евро към датата на анализа възлиза на около 26 милиона, като в това число са и кредитите в други валути, но конвертирани в евро. Конкретно в единната валута са налични кредити на стойност 20,722,740.85 евро.

От обслужваните заеми в евро, най-голям е делът на неизкупените бързи кредити (62,484 броя / 9.397 млн. еверо), следвани от личните заеми (22,065 броя за общо 5,572 млн. евро) и автомобилния лизинг (1,682 бр. / 1,535 млн. евро).


Фиг. 1 Първичен пазар

На вторичен пазар пък на същата дата (7 септември 2019) има предложени 6,273 млн. евро. Най-голям е делът на личните заеми (3,537 млн.). Пак при тях е и най-високият среден годишен лихвен процент - 11.97%. Земеделските заеми и ипотеките носят най-малка доходност.

За вторичния пазар интересен е и средният процент на отстъпка/премия. Големите отстъпки са при бизнес кредитите и факторинга, но това са и заемите с най-голям риск. За повечето от тях оригинаторите не предлагат гаранция за обратно изкупуване. Особено при факторинга има доста кредити в дефолт на вторичен пазар с дискаути до -60%.


Фиг.2 Вторичен пазар

Моето неангажиращо мнение е, че сезонността има най-голямо влияние за отлива. Минава ми през ума, че влизането на голям инвеститор също може да доведе до "изсмукване" на свободните кредити.

Освен това в публичната дискусия споменах и възможността институционален участник да влезе в P2P кредитирането. Намирането на доходност става все по-трудно и възможността да купиш готово кредитно портфолио изглежда доста привлекателна.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *