Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 20 септември 2019 г.

5 принципа при целеполагането за финансова независимост

Поставянето на цели и изграждането на целеви план са в основата на всеки успех. Финансовата независимост и ранното пенсиониране (the FIRE) не правят изключение. Дори и да не искате да прекратявате кариерата си преждевременно, а просто да увеличите богатството си, следващата достижима цел би трябвало да е фокалната точка на Вашите усилия.




Поставете си SMART* цели. Акронимът идва от петте ключови характеристики на правилните задачи:

  • Specific – Специфични и конкретни, насочени в конкретна сфера; 
  • Measurable – Измерими, с индикатор за прогрес и успех;
  • Assignable – "Адресируеми", кой е отговорен за изпълнението;
  • Realistic – Реалистични, постижими;
  • Time-related – Обвързани с времеви граници.

Как тези характеристики могат да бъдат пренесени върху финансовите цели? Ето как:

  1. Наложете си постигането на конкретни финансови резултати в една от двете страни на личния ви баланс. Намаляване на разходите и дълговете или увеличаване на приходите и активите - изберете едно от двете и се фокусирайте върху него. По принцип всеки може да има и повече от една цел, но имайте предвид, че изпълнението става по-трудно и рискът от неуспех расте. Ако сега хващате личните си финанси по-изкъса, започнете по-кротко, защото всяка промяна носи стрес.


  2. Нека целта да бъде измерима. Когато става дума за финанси е по-лесно. Използвайте проценти или абсолютни стойности, за да следите изпълнението на задачите. Ако вариацията от целта е голяма в неблагоприятната посока, значи сте допуснали грешка в целеполагането. В такъв случай ревизирайте таргетите. Ако надскачате очакванията си, не пипайте таргета. Нека разликата бъде буфер за бъдещи вариации.


  3. Най-добрите цели са тези, които поставяте на Вас самите. Тогава отговорността е изцяло Ваша. Не винаги обаче това е възможно. Ако личните ви финанси са част от семеен бюджет, съобразете амбициите си с Вашите близки. Повишете финансовата култура на близките ви и можете да намерите съмишленици по пътя към финансовата независимост.


  4. Поставете си такива цели, които наистина можете да изпълните. Най-големият враг на успеха е капанът на гарантирания провал (set to fail). Метафората с морковът, вързан на пръчка над главата Ви, е най-демотивиращата концепция, която може да Ви сполети. Никога не гонете невъзможни цели, това е много много важно! В крайна сметка идеята на FIRE е да се излезе от колелото на хамстера, да се измъкнете от т.нар. "rat race".


  5. Поставете си крайни срокове (отново реалистични). Не губете време по пътя към финансовата независимост или поне сигурност. Животът в несигурност не е хубав живот, а Вашето време не е безкрайно. Изпълнената навреме (или предсрочно) цел ще Ви донесе и удовлетворение - чувство, което е несравнимо и не може да се купи.



Не допускайте някой да слага морков над главата Ви, още по-малко Вие си слагайте сами такъв.


Звучи разумно и лесно, нали? Точно така, не е трудно. Ето и пример за една много семпла и типична цел (тя е и моя собствена):

Искам да увелича спестяванията си, които да инвестирам и да си осигуря по-голям нетрудов доход.

1 и 2) За постигането на целта ще огранича месечните си разходи с 15%. Ще се опитам следващата ми заплата да ме завари с похарчени не повече от 85% от предишната.

3 и 4) Направил съм си сметка, че никой (включително и аз) няма да "пострада" от стремежа ми да заделям определена сума всеки месец. Имам щастието да изкарвам достатъчно, за да стоя далеч от кредитите, но със сигурност мога да оптимизрам някои наистина излишни разходи.

5) По принцип тази цел може да бъда вечна, може да бъде начин на живот. Но ако не си поставям таргети, няма да мога да измервам успеха си, следователно никога няма да се почувствам удовлетворен. Таргетът е 3000 лв. за една година - съвсем постижим и в съответствие със заложения процент. Ако го надскоча, ще бъда още по-удовлетворен, а и магията на сложната лихва ще действа още по-силно, ако инвестрам правилно.

Сега е Ваш ред. Поставете си цели и направете първите стъпки към финансовата свобода.

_________
* Хей, имайте предвид, че топлата вода е отдавна открита. SMART принципите са формулирани от Едуард Локе и идват от неговия труд "За теорията на мотивацията и стимулирането на целите". Безплатното знание е една една от най-сладките придобвки. Надявам се и вие да имате конкретна полза от този блог.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *